HomeGastronomiaLa campanya Aprofitem els aliments tanca l'edició 2025 recuperant 20 tones d'aliments...

La campanya Aprofitem els aliments tanca l’edició 2025 recuperant 20 tones d’aliments i amb la participació de més de 5.000 persones

La campanya Aprofitem els aliments, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya i la Plataforma Aprofitem els Aliments, juntament amb altres entitats col·laboradores, tanca l’edició 2025 amb un balanç positiu pel que fa a la recuperació d’aliments i la sensibilització ciutadana. La campanya ha estat de rècord, amb un total de 20.668,50 kg d’aliments recuperats i 5.221 àpats/menús servits.

Aquestes són les activitats concretes de la campanya:

  • Àpats Gastrorecup: 4.881 àpats i 11.245,92 kg d’aliments recuperats.
  • 5a Marató #JoEspigolo: 130 voluntaris que van collir 8.389 kg de fruita i verdura en espigolades simultànies per tot Catalunya.
  • Gran Dinar d’Aprofitament (Vic): 340 menús cuinats amb 1.033,58 kg d’aliments recuperats.

El resultat de la suma de les tres activitats és de 20.668,50 kg d’aliments recuperats i 5.221 àpats/menús servits. En termes ambientals, la campanya ha tingut un impacte positiu en l’estalvi de 39.868 kg de CO2, d’1.492.516 litres d’aigua i de 47.879 euros estalviats.

La quarta edició de la campanya, duta a terme durant tot el mes d’octubre, ha comptat amb la participació d’un gran nombre de restaurants, entitats i empreses agroalimentàries i ha inclòs activitats de divulgació i formació per promoure hàbits de consum que redueixin el malbaratament alimentari. La iniciativa s’ha desenvolupat al voltant del Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris i s’ha organitzat amb la col·laboració de 70 cuiners i cuineres d’arreu de Catalunya, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, entre d’altres entitats i proveïdors col·laboradors.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’emmarca dins l’estratègia del Departament d’Agricultura per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, i contribueix també als objectius de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 per avançar cap a un model alimentari més sostenible i basat en l’economia circular.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va presentar l’estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024: quantificació, impacte social, econòmic i ambiental. Aquest estudi indica que, actualment, es malbaraten de mitjana 21,56 kg/any per habitant a Catalunya, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars. En paral·lel, el Departament també treballa en tota la cadena de producció per mitjà del Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que es presentarà a començament de 2026.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies